Skip to Content

Hulpmiddelen kunnen het rollende leven een stuk makkelijker maken. Maar het is best lastig om het juiste hulpmiddel te kiezen, want er is zoveel te vinden op dat gebied. En dan is altijd de vraag of het ook wordt vergoed. Wij zetten op een rij waar je goede en betrouwbare informatie vindt over hulpmiddelen.

Wie in een rolstoel zit, merkt bijna dagelijks hoe lastig het kan zijn om ergens heen te gaan. Is een restaurant ook geschikt voor rolstoelen? Is er een toilet voor rolstoelgebruikers? Hoe vraag je hulp aan in de trein? Deze apps kunnen je hierbij helpen.

Met een persoonsgebonden budget (pgb) bepaal je zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor welke zorgorganisatie of leverancier jou zorg of voorziening levert. Maar hoe kies je nou het juiste?

Als je voor langere tijd een rolstoel nodig hebt, doe je er goed aan een rolstoel op maat aan te schaffen. Er zijn veel verschillende rolstoelen en verschillende opties, daarom is het goed om een beetje achtergrondkennis te hebben. 

Wie voor lange tijd een hulpmiddel nodig heeft om in en om het huis zelfredzaam te zijn, kan hulp vragen bij de gemeente. Dit gaat via de Wmo; de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Mensen in dezelfde situatie begrijpen je vaak net wat beter. Ze hebben soms de beste tips en hebben uit eigen ervaring misschien wel dé oplossing voor jouw huidige breinbreker. Maar waar vind je nu zo iemand? Daarom hebben we een overzicht gemaakt van (online) plekken waar je mede-rollers kunt tegenkomen. Van sporten tot op vakantie gaan en daten. Je vindt ze allemaal hier! Tip: een Facebook-account hebben is wel handig.

Als je chronische ziekte of handicap je arbeidsmogelijkheden beperkt, kun je recht hebben op een Wajong. De Wajong bestaat sinds 1998. Hoe vraag je ‘m aan? Wanneer kun je er een krijgen? Wat zijn je verplichtingen?

In 2015 zijn een aantal wetten die betrekking hebben op mensen met een ondersteuningsvraag gedecentraliseerd; ze worden niet meer uitgevoerd door de centrale overheid maar door lokale gemeenten. Die transitie is geregeld in de Participatiewet.

Als je een handicap hebt, kan het fijn zijn om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) te hebben. Daarmee mag je op speciale gehandicaptenparkeerplaatsen (GPP’s) parkeren. Soms kun je met deze kaart ook gratis parkeren of op plekken staan waar anderen dat niet mogen.

Er zijn veel verschillende manieren om rollend door het leven te gaan, maar welke past nu eigenlijk goed bij jou? Elk hulpmiddel heeft zijn eigen specificaties en dus ook voor ieder gebruik weer voor- en nadelen. Hierbij zetten we er een paar op een rij.

Alles over rollen

Zoeken
Back to top