Skip to Content
Terug naar het overzicht

Zonder toegankelijkheidschecks op vakantie gaan zit er voor veel rollers niet in. Enig vooronderzoek is voor de meeste rollers een vereiste, omdat de wereld vaak nog niet zo (rolstoel)toegankelijk is als wij zouden wensen. Ook kun je kiezen voor een toegankelijke vakantie via een reisorganisatie, zoals MundoRado Reizen.

Een van de zeer toegankelijke Europese landen is Spanje. “Spanje is naast een geliefd vakantieland ook een land waar veel mensen overwinteren. Mogelijk is dat één van de redenen, waardoor de toegankelijkheid daar beter op orde is dan in veel andere Europese landen. Doordat veelal gepensioneerden ook een zorgvraag hebben, is er aanbod. Op het gebied van toegankelijkheid is Spanje een erg geïnnoveerd land”, vertelt Ingeborg.

Reizen met een beperking

Ingeborg loopt al een tijdje mee in de reisbranche. Toen haar moeder ziek werd en veel klachten ervoer vanwege parkinsonisme, merkte Ingeborg dat reizen met een aandoening lastig kan zijn. Na het overlijden van haar moeder kwam zij in contact met Stichting Het Buitenhof via een vacature die haar interesse had. Inmiddels is Ingeborg al elf jaar werkzaam bij Buitenhof Reizen, onderdeel van Stichting Het Buitenhof.

“Door de stichting ontdekte ik dat er veel mogelijk is op het gebied van reizen met een beperking. Zelf heb ik multiple sclerose (MS) en ondanks dat ik op dit moment geen noemenswaardige beperkingen heb, zie ik onder onze reizigers veel mensen met MS. Voor mij een extra motivatie om reizen toegankelijk te maken! Als ik tijdens de ziekte van mijn moeder van het bestaan van dit soort reisorganisaties had geweten, dan had ik haar er absoluut een plezier mee kunnen doen”, zegt Ingeborg. Dat is exact de reden waarom zij haar werk met zoveel liefde doet.

Stichting Het Buitenhof

Stichting Het Buitenhof is het voormalige Stichting Vakantiebesteding Welzijnszorg Nederland (SVWN), ontstaan in het jaar 1976 als reisorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. In de jaren zeventig was er op het gebied van vakanties voor mensen met een beperking niets geregeld. De reisorganisatie is een gezamenlijk initiatief van Paul Fretz, Wim Degreef en Ger van der Kruk.
Vandaag de dag biedt Stichting Het Buitenhof zowel individuele als groepsreizen aan reizen, voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Stichting Het Buitenhof is inmiddels de overkoepelende organisatie van MundoRado Reizen, AutiTravel, Buitenhof Reizen en Ouderen Vakanties.

“De naamsbekendheid van organisaties als MundoRado Reizen is heel belangrijk. Als rollers weten waar ze kunnen aankloppen, kunnen ze ontdekken wat de vakantiemogelijkheden zijn. Zo kunnen ze ongehinderd genieten van een welverdiende vakantie!” vertelt Ingeborg.

Aanbod

MundoRado Reizen biedt verschillende soorten reizen aan, waaronder zelfs een rondreis door Indonesië! Bij zo’n verre reis is er een specialist op locatie aanwezig die alle ins en outs van de regio kent. Het is erg praktisch als je de juiste mensen kent, zodat je weet waar je moet zijn. Bijvoorbeeld als je ter plaatse hulpmiddelen moet lenen. Zonder organisatie kan dat erg ingewikkeld worden, zeker als je geen contacten in de regio hebt.

“Wij verkopen liever ‘nee’ dan dat ons aanbod onvolledig is”

“Wij bereiden onze reizen altijd goed voor. Want niets is vervelender dan tijdens je vakantie in een vreemd land erachter komen dat bijvoorbeeld het restaurant van je hotel niet rolstoeltoegankelijk is. Daarom verkoopt Buitenhof Reizen liever ‘nee’ dan dat het aanbod onvolledig is”, legt Ingeborg uit.

Improviseren

Bij de groepsreizen gaan ook altijd vrijwilligers met een zorgachtergrond mee, zodat indien nodig de juiste hulp kan worden geboden. De vrijwilligers bieden zowel praktische hulp als zorg naar behoefte. Op sommige ongemakken kun je nu eenmaal niet berekend zijn, ondanks een degelijke voorbereiding. Dankzij de vrijwilligers is het vrijwel altijd mogelijk om een obstakel ter plekke te overwinnen. “Onze begeleiders zijn zo zelfvoorzienend als mogelijk. Ze hebben het juiste gereedschap op zak, waaronder een set om een fietsband te plakken. Dit is hard nodig op het moment dat iemand een lekke rolstoelband heeft! Het is namelijk niet altijd mogelijk om een plaatselijke fietsenmaker in te schakelen”, vertelt Ingeborg.

“Wat er ook gebeurt of nodig is, wij zorgen dat het lukt!”

“Indien er een extra drempelhulp nodig is, zodat de rollers een locatie kunnen betreden, dan regelen wij dat ter plekke. Het vergt creativiteit, maar dat is juist wat het zowel voor de vakantiegangers als voor de begeleiders zo leuk maakt”, zegt Ingeborg. “En als jongeren willen stappen, dan gaan we stappen. Wat er ook gebeurt of nodig is, wij zorgen dat het lukt“, voegt ze toe.

Hotels en reisverzekering

De meeste grotere hotels hebben hooguit twee toegankelijke kamers. Dat is een zeer laag aantal. MundoRado Reizen werkt samen met toegankelijke hotels die meer dan twee aangepaste kamers aanbieden.

Het afsluiten van een reisverzekering voor vakanties met MundoRado Reizen is verplicht en ook hard nodig als je met een rolstoel op vakantie gaat. Deze reisverzekering is echter niet inbegrepen. “De verzekering kan bij ons worden afgesloten, maar we zien dat veel reizigers een doorlopende verzekering hebben. Daarom is de reisverzekering niet inbegrepen. Wij adviseren wel dringend om hulpmiddelen extra mee te verzekeren tot maximaal € 2.500 per gebeurtenis, omdat de basisverzekering hierin niet toereikend is”, zegt Ingeborg. *

Hogere kosten

“De kosten voor rollervakanties zijn hoger dan voor reguliere vakanties. Deze meerkosten worden veroorzaakt door de intensieve begeleiding, de mogelijke zorgtaken en de reis- en verblijfskosten van onze vrijwilligers”, vertelt Ingeborg.

Voor reizigers die langdurige zorg genieten, bestaat de mogelijkheid om een deel van deze kosten vergoed te krijgen vanuit hun persoonsgebonden budget of zorg in natura of via de zorgverzekeraar (respijtzorg), het Zorgkantoor (Wlz) of de gemeente (Wmo).

Onbezorgde vakantie

“De missie van Stichting Het Buitenhof is om mensen een onbezorgde vakantie te bieden, door de beperkingen tijdens de reis weg te nemen en drempels weg te halen. Ik ben erg trots op onze organisatie en de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk én betaalbaar maken”, voegt Ingeborg toe.

* Goed om te weten:
In veel bruikleenovereenkomsten van Wmo- en Wlz-rolstoelen is vastgelegd dat je rolstoel alleen in Nederland verzekerd is. Als je naar het buitenland gaat, moet je dus zelf voor een reisverzekering voor je rolstoel zorgen! Dat kan nog best lastig zijn, omdat rolstoelen meestal niet in de standaardpakketten van reisverzekeringen vallen. Daardoor moet je je rolstoel apart verzekeren, wat behoorlijk prijzig kan zijn.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top