Skip to Content
Terug naar het overzicht

Soms moet je ver reizen om te kunnen sporten als je in een rolstoel zit. Via een database, zoals die van Uniek Sporten, vind je al gauw een adres. Maar de keuze is niet heel reuze. Of je komt uit bij een dure fysio, waar je alleen bent en de nadruk op je beperkingen ligt. Samen sporten is zoveel leuker! Dat kan met alleen maar rollers, maar ook als roller tussen de niet-rollers. Wat doe je dan? Dan regel je het gewoon zelf.

Lees de verhalen van Miranda en Marjan en ontdek hoe je sporten bij jou in de buurt gewoon zelf kunt regelen.

Miranda

Miranda Kooijman uit Wilnis had al wel eens getennist voordat ze in een rolstoel terechtkwam. Ze pakte rolstoeltennis op en leerde alles over rijtechnieken: hoe je naar de bal toedraait en hoe je wegdraait. Maar wat wás het jammer dat de les ver weg was, en bovendien op een onhandig tijdstip. “Ik baalde daar zo van, dat ik het zelf ben gaan opzetten, bij mij in de buurt.” Miranda’s doel was aangepast sporten volledig integreren binnen een reguliere sportclub. Lees hier haar tips:


Tip 1. Inventariseer de aanpassingen die nodig zijn.

Stel je voor, je wilt rolstoeltennis opzetten, net als Miranda. Ga kijken bij een club in de buurt om te zien of een gebouw misschien al toegankelijk is.
Miranda: “Moderne sportclubs hebben vaak al aanpassingen, die zijn gebouwd volgens allerlei toegankelijkheidsnormen. Dan sta je al met 1-0 voor.”

Dit is niet voor niets de eerste tip. Aanpassingen kosten geld, en dat is er meestal niet. Met de beste wil van de wereld krijg je een gebouw dan niet aangepast. Dus hoe minder aanpassingen er nodig zijn, hoe dichterbij je einddoel is. Miranda is andersom te werk gegaan. Ze heeft eerst gezocht naar een club met bereidheid om aanpassingen te doen. “Achteraf ontdekte ik dat er ook tennisverenigingen in de buurt waren met veel modernere complexen, met bijvoorbeeld alles gelijkvloers. Maar ja, daar kende ik niemand.”

Begin dus met de inventarisatie. Als de lijst met aanpassingen te lang is doe je er verstandig aan om (ook) bij een andere sportclub in de buurt te kijken.


Tip 2. Zorg dat de voorzitter van de club of vereniging aan jouw kant staat.

Miranda: “Het is leuk als je leden kent binnen een vereniging, maar de voorzitter moet het bestuur overtuigen. Dus het helpt heel erg als die aan jouw kant staat! Er moet meestal wel een investering gedaan worden. Verenigingen zijn altijd wel blij met nieuwe leden, maar niet per se als er flink geïnvesteerd moet worden.”


Tip 3. Maak een rondje in je rolstoel op de club.

In de voorbereidingen wordt er natuurlijk veel gelobbyd en gepraat. En in coronatijd gebeurt het zelfs allemaal op afstand. Maar vergeet niet ook fysiek op de club te gaan kijken. Maak niet alleen een praatje in de kantine, maar onderzoek alle ruimtes waar je als sporter moet kunnen komen.

Miranda: “Je komt dan vanzelf de beperkingen tegen. Vaak worden tijdens zo’n kennismakingsronde ook de ogen geopend van de mensen zonder beperking. Die nemen bijvoorbeeld de treden tussen terras en sportveld zonder erbij na te denken. Zo komen ze achter allerlei dingen die niet opvallen. De breedte van een deur, of een onhandige drempel. Noem maar op.”


Tip 4. Schreeuw het van de daken!

Zorg voor goede PR. Vertel je ambities aan de lokale krant, deel het op social media. Goede initiatieven worden graag opgepikt. Dat iedereen op de hoogte is van je initiatief helpt enorm om op lokaal niveau geld in te zamelen. Maar het kan ook zorgen voor een goedgemutste wethouder die een handtekening moet zetten onder een bouwvergunning.

Miranda had de mazzel dat Bruno Bruins, toen minister voor Medische Zorg, langs kwam en haar interviewde voor de lokale tv. Dat item ging viral, en opeens wist iedereen in Mijdrecht en omstreken ervan.


Tip 5. Organiseer een clinic voor niet-rollers.

Als je wilt dat aangepast sporten echt geïntegreerd raakt op de club, dan doe je er goed aan om de niet-rollers er maximaal bij te betrekken. Bijvoorbeeld door een clinic te organiseren. Miranda regelde voor de dag van de clubkampioenschappen een stuk of tien tennisrolstoelen, waarin de niet-rollers mochten plaatsnemen om te ervaren hoe (moeilijk) rolstoeltennis is.

Miranda: “Dat leverde enorm veel wederzijds begrip op. En staanders ontdekten dat je prima tegen een rolstoeler kunt tennissen.” De integratie is geslaagd, gezien het feit dat Miranda en enkele andere rolstoelers wekelijks meedoen met de ochtend-toss.

Marjan

Voordat ze in een rolstoel terechtkwam hield Marjan van Deursen-Beks uit Eindhoven niet van sporten. Maar tijdens het revalideren werd ze overgehaald om mee te doen met de sportweek en ze raakte meteen verslingerd. “Even niet aan de ellende denken en eindelijk bezig zijn met wat er allemaal wél kan.” Blijven sporten in het revalidatiecentrum was veel te duur en bovendien ’s avonds. “Tegen die tijd is mijn energie echt wel op.”

Zelf de sportgroep High5Low5 oprichten was de oplossing: goedkoop sporten op een tijdstip van haar keuze. Met een groepje rollers doet ze elke vrijdagmiddag verschillende sporten. Wat voor tips heeft Marjan?


Tip 6. Bekijk of er accommodaties leeg staan op het tijdstip dat jij wilt sporten.

In de zoektocht naar alternatieven bleek dat de sporthal bij haar in de buurt overdag gewoon leeg staat. Na wat rondbellen en vragen hier en daar, kreeg ze de sporthal anderhalf uur tot haar beschikking. Marjan: “Omdat we nog geen contributie heffen, is de sporthal zelfs gratis ter beschikking gesteld.” Een goed begin!


Tip 7. Sluit je aan bij een wijkteam of –organisatie.

Soms is het helemaal niet nodig om from scratch te beginnen. Onderzoek daarom welke organisaties er al zijn. Is er al een (overkoepelende) organisatie die activiteiten organiseert? Daar kan jouw sportactiviteit misschien ook wel onder vallen. En binnen zo’n organisatie weten ze de kortste weg naar de gemeente.

Marjan: “Wij zijn al een jaar bezig, maar we gaan ons binnenkort aansluiten bij Leefbaarheidsteam Achtse Barrier. Achtse Barrier is de naam van de wijk waar ik woon. Véél handiger als we straks een lidmaatschap met een beetje contributie gaan invoeren. Met dat geld willen we investeren in materialen. Bovendien zijn we als lid van zo’n organisatie ook verzekerd tijdens het sporten. Want afgelopen jaar hebben we eigenlijk best een groot risico gelopen.”


Tip 8. Verzamel eerst een groepje, kies daarna je sport.

Marjan kreeg de sporthal tot haar beschikking, verder mocht ze helemaal zelf verzinnen wat ze wilde doen. Ze verzamelde een aantal rollers om zich heen, en begon gewoon onder de noemer ‘mix sport’. “Op dit moment is de variatie aan sporten nog heel leuk. Afwisseling is ook goed voor je lichaam. Anderhalf uur alleen maar tennissen is best zwaar!” Tennis wordt daarom afgewisseld met badminton, handbal, basketbal, of er wordt een conditieparcours uitgezet. “Over een tijdje gaan we kijken of we een sport kunnen kiezen. Dan zouden we daar ook les in kunnen krijgen.”


Tip 9. Regel hulp van vrijwilligers of stagiairs.

Omdat ze zelf de initiatiefneemster is, gaat er ook veel tijd zitten in dingen regelen en het programma voor de les bedenken. Marjan: “Soms kan ik zelf minder fijn sporten, omdat ik zoveel bezig ben met uitleggen wat de bedoeling is. Het is heel fijn als een stagiair via een fysio of van een sportopleiding dan een soort spelleider kan zijn, dan kan ik gewoon meedoen.” Er zijn sowieso vrijwilligers betrokken bij High5Low5, die helpen met hand en spandiensten, dingen klaarzetten en opruimen. “Als je eenmaal mensen hebt gevonden, kun je delegeren in plaats van organiseren.”


Tip 10. Hou vol!

Het klinkt misschien erg makkelijk allemaal, maar je hebt wel een lange adem nodig. Zowel Marjan als Miranda hebben er heel veel tijd ingestopt. Miranda: “Ik ben er een jaar mee bezig geweest, naast mijn werk. Het heeft heel veel tijd gekost.” Marjan: “Ik ben er nog lang niet.”

Qua bureaucratie zijn er vaak enorme hindernissen te nemen. Ook al heeft een gemeente een ‘sportservice’ of een ‘sportregisseur’, vaak kan er niks toegezegd worden. Zelfs als toegankelijk sporten hoog op de agenda staat, zijn de eisen die worden gesteld nog hoger. Of gaat alle aandacht naar verstandelijk beperkten, en vallen fysiek beperkten tussen wal en schip. Dit alles is moeilijk te veranderen. De enige tip die daarop te geven is: hou vol.

 

Woon je in de omgeving van Eindhoven en wil je op vrijdagmiddag meedoen met sportgroep High5Low5? Kijk dan op hun facebookpagina.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top