Skip to Content
Terug naar het overzicht

3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Samen met zijn dreamteam doet Ironman Glenn Wijntjes het allemaal voor het goede doel: Rollen voor Spieren. “Het geeft een enorme kick wanneer we de finish halen."

Totdat Glenn (40) in een rolstoel terecht kwam, heeft hij altijd graag gevoetbald. De passie voor sport heeft hij ook daarna altijd behouden, alleen de sport en uitvoering werden iets anders. Zo’n vier jaar geleden werd hij voor het eerst gevraagd om samen met iemand deel te nemen aan een triatlon: IRONMAN Maastricht.

Dreamteam

Samen met een vriend neemt Glenn deel aan IRONMAN Maastricht en heeft hij ook deelgenomen aan andere hardloopevenementen zoals: de halve marathon van Amsterdam, de marathon van Eindhoven en de halve marathon De groene loper van Maastricht. “Ik heb er heel veel plezier in, het geeft een enorme kick wanneer we de finish halen”, vertelt Glenn. Ergens was het ook overweldigend. Toen we de finish bereikten, deden mensen alsof we superhelden waren. Mijn vrienden met wie ik deelnam aan IRONMAN, moesten aan beide kanten van mijn rolstoel lopen voor de veiligheid. Toeschouwers wilden zelfs met ons op de foto. Ik heb intens genoten.”

Spierziekte

In zijn puberteit werd hij geconfronteerd met de progressieve spierziekte Ataxie van Friedreich. In zijn vijftiende levensjaar ging het lopen steeds moeilijker, waardoor hij met zijn grootste hobby moest stoppen: voetballen. De afstanden welke hij kon lopen, werden steeds kleiner en uiteindelijk belandde hij rond zijn 20e in een rolstoel. Door deze spierziekte gaat Glenn langzaam achteruit. Het interview dat heeft plaatsgevonden voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door zijn goede vriendin Anne. Het spreken lukt Glenn nog wel, maar voor onbekenden is hij soms moeilijker verstaanbaar.

Helaas is er in Nederland momenteel nog geen medicijn, al zijn de wetenschappers in Amerika al iets verder. Het medicijn dat daar is, stopt de symptomen enigszins, maar helaas worden patiënten nog niet beter. Door de ziekte is er een probleem in het lichaam met eiwitten en de geleiding naar de spieren, welke lokaal gerepareerd kunnen worden maar niet op meerdere plaatsen in het lichaam. Het is noodzakelijk dat er meer onderzoek wordt gedaan, en dat is onder andere de missie van Glenn met Rollen voor Spieren!

Stichting Rollen voor Spieren

Met zijn eerste deelname aan de IRONMAN heeft Glenn een bedrag van € 79.000 opgehaald, waarvan hij de helft heeft gedoneerd aan Stichting-FAN, de stichting die onderzoek doet naar de spierziekte die hij heeft.

Het gedoneerde bedrag was zo enorm hoog, dat hij het besluit heeft genomen een eigen stichting te starten: Rollen voor Spieren. Samen met zijn vrienden blijft Glenn trainen om mee te kunnen blijven doen aan sportevenementen, om op deze manier geld in te zamelen voor Stichting-FAN.

Naast de marathons probeert Glenn met Rollen voor Spieren ook op andere manieren geld op te halen voor de stichting. ‘’Begin dit jaar heb ik voor de stichting een kledinginzamelingsactie gehouden. Mensen konden oude kleding inleveren en per kilo ging er € 0,20 naar Rollen voor spieren. Daarbij hebben we ook een online veiling gehouden, waarbij shirts en schaatspakken van bekende Nederlanders werden geveild. Bij elkaar hebben deze inzamelingsacties een bedrag van € 5500,- opgeleverd voor de stichting.”

Aanpassen

Wanneer een marathon binnenkort nadert, is het noodzaak dat Glenn zijn leven daarop afstemt. Voor de eerste IRONMAN is hij namelijk 16 kg afgevallen, zodat het voor zijn vrienden makkelijker was hem op sleeptouw te nemen tijdens de marathon. Met een lichaamslengte van 1.90m weegt hij namelijk al gauw boven de tachtig kilo.

Het afvallen heeft Glenn vooral gedaan door zijn voedingsschema aan te passen. Zijn spierkracht en coördinatie worden minder en daardoor traint Glenn zijn spieren met een EMS (elektromyostimulatie, elektrische spierstimulatie) om zicht goed voor te bereiden op de marathons.

Ondanks zijn rolstoel, ziet Glenn geen obstakels. De mensen om hem heen helpen en ondersteunden hem, zodat hij zich op deze manier kan inzetten voor de stichting. Het leuke is dat hij er enorm veel plezier aan beleeft. ‘’Het was een fantastische ervaring om deel te nemen aan de IRONMAN Juist ook, omdat ik ondanks mijn lichamelijke beperking toch kon meedoen! Na ongeveer vijftien uur bereikten we de finish en dat was magisch.“

Meer weten over de stichting van Glenn? Neem dan een kijkje op http://www.rollenvoorspieren.nl


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top