Skip to Content
Terug naar het overzicht

Antje Beukelmans-Weller weet hoe het is om rollend te solliciteren, want 20 jaar geleden belandde ze met een zenuwbeschadiging in een rolstoel. Als sollicitatiecoach helpt Antje mensen met een beperking bij het vinden van een baan. Wat zijn haar gouden tips?

Wees vanaf het begin eerlijk

Vermeld al in je sollicitatiebrief dat je in een rolstoel zit en wat je aan aanpassingen nodig hebt. Dan ben je vanaf het begin eerlijk en voorkom je ongemakkelijke en gênante situaties tijdens het sollicitatiegesprek. Mensen willen nu eenmaal graag weten waar ze aan toe zijn en je maakt al snel een indruk dat je niet helemaal eerlijk bent geweest.

Zo solliciteerde ik lang geleden bij MEE en juist omdat het MEE was had ik het niet in de brief gezet. Toen ik dus aankwam begon iedereen hysterisch met stoelen en tafels te slepen alsof er een vrachtwagen aankwam, terwijl ik er makkelijk langs had gekund. Heel onprettig. Dat wil je voorkomen. Mijn ervaring is dat je veel kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek als je het op de juiste manier in je brief verwerkt.

De manier om het in je sollicitatiebrief te zetten

Je begint de brief met je motivatie en beschrijft met veel overtuigingskracht waarom je deze functie bij deze werkgever wil doen. Daarna beschrijf je wat jij de werkgever allemaal te bieden hebt. Als je die twee dingen goed doet, dan maak je je toekomstige werkgever helemaal lekker in dat stuk van de brief en is de uitnodiging al bijna onderweg.

Pas aan het eind van de brief vertel je dat je in een rolstoel zit en dat presenteer je bovendien als een voordeel. Zo heb jij bijvoorbeeld bepaalde ervaringsdeskundigheid voor bepaalde banen, ben je inventief en flexibel, omdat je zo goed met onverwachte situaties kan omgaan en overal wel een mouw aan weet te passen, Je beschikt als roller over een bovengemiddeld doorzettingsvermogen en aan jouw inzet en motivatie kunnen niet-rollers een puntje zuigen. Maak dus van je zwakte een kracht waar geen enkele werkgever omheen kan.

Driedubbele voorbereiding

Als je dan op het sollicitatiegesprek mag komen, bereid je dan heel goed voor. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor mensen in een rolstoel driedubbel. Stel je op de hoogte van alles wat te maken heeft met je nieuwe werkgever: de geschiedenis van de organisatie, de bedrijfsfilosofie en alles wat je maar te weten kan komen over je toekomstige werkplek. Als je dit in het gesprek laat merken, laat je zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

Verdiep je ook even in de regelingen die op jou van toepassing zijn als het gaat om werkplekaanpassingen en voordelen voor de werkgever. Je hoeft deze niet in detail te kennen, maar je helpt je toekomstige werkgever als deze vragen of onzekerheden heeft. Informeer ook van tevoren over de toegankelijkheid van het gebouw, niet bij degene waarbij je solliciteert, maar door er even langs te gaan of de receptie te bellen. Zo laat je zien dat je je eigen zaken goed kan regelen en op orde hebt.

Een prettige zelfverzekerde houding

Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk voor een goede eerste indruk als wat je allemaal zegt. Maak jezelf niet kleiner dan je bent, durf er te zijn en zit fier rechtop. Het is belangrijk dat je zelfverzekerd en krachtig over komt, dus geef een stevige handdruk, dat straalt kracht uit. Natuurlijk ben je zenuwachtig, dat is vrij gewoon voor een sollicitatiegesprek, maar ga niet zitten friemelen of frunniken. Straal uit dat je interesse hebt en dat je iets te bieden hebt. Oefen dit desnoods voor de spiegel, of vraag anderen hoe jij op hen overkomt en werk aan een positieve, zelfverzekerde en krachtige uitstraling.

Tot in de puntjes verzorgd

Als je die stevige handdruk geeft, is het wel belangrijk dat je geen vieze handen of nagels hebt. Best lastig als het weer eens nat modderig weer is en je handen smerig zijn van het rollen. Was je handen en neem desnoods een nagelborsteltje mee om die rouwrandjes snel nog even weg te poetsen. Datzelfde geldt voor je stoel, haal er snel een nat lapje over als je onderweg naar je sollicitatie een modderplas bent tegengekomen.

Met keurige sollicitatiekleding en een vers kapsel in een rolstoel die eruit ziet als een modderschuit maak je ook niet echt een verzorgde indruk. Dus verzorg jezelf en de rolstoel tot in de puntjes.

Heb jij nog zinnige sollicitatietips of ken jij iemand die ze heeft? Wij horen ze graag via de redactiemailbox. Je kan ook hieronder reageren.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top