Skip to Content

Arbeidsgeschiktheid en arbeidsongeschiktheid

Hoe wordt er nou bepaald in hoeverre je arbeidsgeschikt bent? Wat heeft dat voor gevolgen?

Werk: Ben je wel of niet arbeids(on)geschikt? 

Misschien duurt het even eer je weer aan het werk kan of duurt het langer dan je verwacht. De eerste twee jaar van je ziekte betaalt je werkgever of de Ziektewet https://werkwacht.nl/artikel/verschil-ziektewet-en-loondoorbetaling/. Als je al twee jaar niet (volledig) aan het werk bent, krijg je een keuring via het UWV om te bepalen of en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. En om te bepalen of je recht hebt op WIA, dat is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheidJe gaat eerst langs bij de arts en daarna ga je naar de arbeidsdeskundige. 

De arts beoordeelt jouw klachten. Als de arts vindt dat je geen beperking hebt, ga je niet langs de arbeidsdeskundige. Dan bekijk je samen met je werkgever hoe je kunt blijven werken, bijvoorbeeld in een aangepaste functie. Als dit niet mogelijk is, kan jouw werkgever je ontslaan. Hij moet daar een goede reden voorhebben en zich houden aan het ontslagrecht https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslagJe hebt dan misschien recht op een WW-uitkering https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-een-ww-uitkering als je aan de voorwaarden voldoet. 

Het kan ook dat de arts vindt dat er voor jou geen mogelijkheden meer zijn om te werken. In dat geval hoef je niet langs de arbeidsdeskundige en heb je recht op WIA. 

Maar waarschijnlijk ga je, nadat je met de UWV-arts hebt gesproken, naar de arbeidsdeskundige. Nadat je bij de arts en de arbeidsdeskundige bent geweest, wordt bepaalt of en in welke mate je arbeidsongeschikt bent en of je recht hebt op WIA. 

Tip 

  • Bereid je goed voor op de keuring door van te voren op te schrijven wat je de arts wilt vertellen of vragen. Je kunt altijd iemand meenemen (een familielid, verwant, cliëntondersteuner). Lees meer tips op de site van de FNV-Werkwacht https://werkwacht.nl/artikel/wia-keuring/. 

0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top