Skip to Content
Terug naar het overzicht

De prachtige Tirzah López heeft het afgelopen jaar keihard gewerkt om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Miss Wheelchair World verkiezing. Op eigen initiatief, zonder hulp vanuit organisaties in Nederland, vloog zij onlangs naar Mexico om deel te nemen aan deze indrukwekkende verkiezing.

Tirzah heeft een onvergetelijk avontuur beleefd in Mexico, maar zeker ook in de periode ernaartoe. Een jaar lang is ze op eigen kracht bezig geweest met de voorbereidingen voor de verkiezing. Een aantal weken geleden was het dan eindelijk zover en vertrok ze samen met haar vriend Mitchel naar het verre Mexico. ‘’Het was een lange reis naar Mexico en heel fijn dat mijn vriend met mij meeging”, vertelt Tirzah. “Voor een vrouw in een rolstoel, zoals ik, is een beetje hulp wel gewenst. Zonder hem was het absoluut zwaarder geweest. Ik had veel steun aan hem.”

Beleving

De week naar de missverkiezing toe werd geopend met een openingsdiner waar iedereen die eraan meewerkte aanwezig was, waaronder de missen, de jury, partners en sponsoren. Tijdens het diner kreeg iedereen een moment om zich voor te stellen en iets over zichzelf te vertellen.

De volgende ochtend na het diner, kon iedereen meteen aan het werk en werden de missen om 07.00 uur aan het ontbijt verwacht. “Voor iedere dag was er een planning en werden we voor de fotoshoots allemaal mooi gemaakt door de make-up artists en haarstylisten. Echt rustmomenten heb ik in Mexico niet gehad. Ik moest continu gefocust zijn, we werden de hele dag door beoordeeld en hoorden daar tijdens de week niets over. En in de pauzes was ik voornamelijk druk met socializen. Ik vond het heel leuk om met de andere missen te praten en hen te leren kennen. Iedere miss heeft een eigen verhaal en het zijn stuk voor stuk mooie vrouwen.”

Missie

“Ik heb hier zo’n lange tijd naartoe gewerkt. Het was een droom voor mij om daar te zijn en ik was daar! Deze ervaring zal ik voor altijd bij me dragen. Ondanks de constante druk was het een geweldige beleving. Ik heb alles, maar dan ook echt alles gegeven en alles gedaan wat ik kon. Mijn lichaam heb ik hierdoor naar een grens geduwd. Maar het was elke seconde waard.”

Tirzahs persoonlijke missie is een betere representatie voor rollers. Er zijn nog te veel mensen zonder beperking die er eigenlijk totaal geen idee van hebben en omdat zij geen mensen met een beperking hebben in hun omgeving. “Het is niet zo dat iedereen met een beperking alleen maar problemen heeft. Er gaan in mijn leven ook dingen goed, net als bij andere rolstoelgebruikers. Rollers hebben absoluut meerwaarde voor de samenleving, dat wil ik graag uitdragen”, zegt Tirzah. Zelf is ze hier al jaren mee bezig op social media door middel van haar posts, blogs en vlogs. Ze vindt het belangrijk om te laten zien dat rollers een gezonde levensstijl kunnen hebben.

Ook voor rollers wie hun benen niet kunnen bewegen, is er een mogelijkheid om voldoende te bewegen op een andere manier. “Het kost soms wellicht iets meer moeite, maar een gezonde levensstijl voor rollers is écht wel mogelijk. Gezonde voeding en voldoende beweging kunnen ook nog eens bijdragen aan de mentale gezondheid.”

Rollende missen

Tijdens de missverkiezing genoot Tirzah van de andere deelnemers. “Juist het samenkomen met rollende vrouwen van verschillende culturen over de hele wereld vond ik heel tof. Ik heb zelf geen moment competitie ervaren. Niet iedereen sprak dezelfde taal, sommige mensen spraken alleen Engels en anderen enkel Spaans. De miss van Mongolië sprak geen van de twee talen en had haar zus meegenomen om te helpen, wie wel Engels sprak. Het was erg bijzonder om op deze manier toch te kunnen communiceren.”

Helaas was er ook een aangrijpend moment voor Tirzah. “Toen de laatste Miss met grote vertraging uiteindelijk op de laatste dag, tijdens de show aankwam en op het podium verscheen, had ik het moeilijk. Ik zag haar rolstoel en mijn hart brak. Ze had vier dagen lang gevlogen vanwege visumproblemen en ook nog eens een rolstoel die helemaal niet goed was. Naderhand ben ik naar de directeur gerold om aan te geven dat er een nieuwe, passende rolstoel nodig was voor haar. Ik was opgelucht en blij te horen dat ze al in gedachten hadden om een nieuwe rolstoel voor haar te regelen.”

Tirzah tijdens de Miss Wheelchair World verkiezing

Tirzah tijdens de Miss Wheelchair World verkiezing

Showtime

Tijdens haar verblijf in Mexico werd Tirzah ziek en had ze ontzettend last van hoofdpijn. Ze had amper tijd om zich daar druk over te maken, want het programma ging als een sneltrein. “Toen we backstage waren, tijdens het omkleden voor het laatste kostuum ging het mis. Ik voelde mij totaal niet goed, had knallende hoofdpijn en wist dat mijn moment nog moest komen. Het lukte mij op een gegeven moment om een soort innerlijke knop om te zetten, waarna ik een stralende lach op mijn gezicht had, die er de hele avond niet meer vanaf is gegaan.”

Tirzah moest zichzelf enorm motiveren voor deze laatste ronde, maar door haar positieve en gelukkige gevoel van binnen heeft ze het gered. “Het was een innerlijke strijd, net voordat ik mijzelf voor de laatste keer op mijn best kon laten zien. Deze overwinning, diep in mijzelf, vond ik een van de mooiste momenten. Niemand wist ervan, alleen ikzelf.”

Tirzah werd uiteindelijk tweede in de verkiezing, net achter de Miss uit Peru, en werd gekroond tot Vice Miss Wheelchair World.

Erkenning

Na thuiskomst heeft Tirzah geprobeerd contact te leggen met de Nederlandse Media, maar tevergeefs. De NOS heeft haar als reactie een privébericht gestuurd ter felicitatie, maar helaas verder niets met dit bijzondere wereldnieuws gedaan.

“Toen ik net in Nederland aankwam, was ik nog helemaal in de wolken. Het was zo’n intense beleving, en het was elke inspanning waard. Ik voelde mij heel gelukkig, het is geweldig dat dit avontuur voor mij is beloond met de bekroning tot First Runner-Up! Nu de dagen verstrijken gaat het toch een beetje in mijn hoofd zitten dat dit nieuws voor de Nederlandse media en mensen onbelangrijk is. Dat is voor mij en ik denk ook voor alle rollers in ons land een gemis aan erkenning. Ik hoop dat de volgende Miss Wheelchair World vanuit Nederland meer aandacht krijgt, want dat verdient het!”


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top